11-10-08

Lars Ulrich van Metallica veilt werk van Basquiat

large_514306Lars Ulrich, drummer van de heavymetalband Metallica, wil uit zijn schilderijenverzameling een werk van Jean-Michel Basquiat laten veilen. Veilinghuis Christie's in New York hoopt op een recordopbrengst voor een werk van de Newyorkse graffitikunstenaar. Ook U2 heeft al eens een Basquiat laten veilen.

Bokser
Het laagste bod voor een werk van Basquiat bedraagt 12 miljoen dollar. Het hoogste was voor het in mei 2007 bij Christie's geveilde 'Untitled': 14,6 miljoen dollar. Het door Ulrich onder de hamer gelegde werk 'Untitled (Boxer)' toont een zwarte gewichtheffer tegen een graffiti-achtergrond. De kunstenaar vervaardigde het in 1982 toen hij op het hoogtepunt van zijn creatief scheppingsproces was, zes jaar voor hij aan een overdosis drugs overleed. De veiling is op 12 november.

Liefhebber Adam Clayton
Ulrich is een kunstliefhebber en heeft al tien jaar de Basquiat in zijn bezit. Hij vindt het nu tijd om het werk weer in omloop te brengen. Ook kunst- en Basquiatminnend is bassist Adam Clayton van U2. Indertijd haalde hij de andere leden van het Ierse kwartet over om "Untitled (Pecho/Oreja)" gezamenlijk aan te kopen nadat hij in 1989 in een Newyorkse galerie op het werk was gestoten. Het kwam in de opnamestudio van U2 in Dublin te hangen en werd begin juli jl bij Sotheby's in Londen voor 5,08 miljoen pond geveild. Basquiat is de zoon van een Haïtiaanse vader en een Portoricaanse meoder. Zijn werk is door Newyorkse straten geïnspireerd, met sterke invloeden van Picasso en de Afrikaanse kunst zoals het werk dat door U2 is geveild. (belga/jv)

10/10/08 20u35

14:25 Gepost door Sooi | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.