06-06-08

Bono pleit voor 'Verenigde Staten van Afrika'

2895ab91e0ce227c1f4402430cefaeff.article

Rockster en activist Bono heeft deze week tijdens een conferentie in Japan over de ontwikkeling van Afrika een oproep gedaan voor de vorming van de 'Verenigde Staten van Afrika'. Volgens de U2-zanger zullen door een verenigde identiteit onderlinge conflicten tussen de Afrikaanse landen verminderen.

“In Ierland zitten we altijd wat te giechelen als we Amerikanen de vlag zien hijsen en ze daarbij het volkslied horen zingen. Maar als je erover nadenkt is het een hele prestatie dat zoveel verschillende volkeren dat eenheidsgevoel hebben gekregen”, aldus de popster.

Bono was een van de belangrijkste sprekers op de conferentie in Yokohama. Hij zei dat hij erop rekent dat wereldgezondheid en de voedselprijzen bovenaan op de agenda staan bij de G8 top die begin juli in Japan bijeenkomt. De rockster had ook een ontmoeting met minister-president Yasuo Fukuda.

In vervolg op de conferentie was Bono samen met Bob Geldof (Boomtown Rats en Live Aid) gastredacteur bij de Japanse krant, de Asahi Shimbun. Zij hielpen daar een speciale Afrika-bijlage in elkaar te draaien. Bono zag het als hun taak om wat er speelt in Afrika uit te vergroten. Zijn doel was dat de lezers van de bijlage Afrika zien als een avontuur en kansen, in plaats van als een verplichting.

“Wij zijn allemaal Afrikanen”


De redactie van de Japanse krant greep de kans om Bono te vragen waarom hij zo vaak zegt dat we allemaal Afrikanen zijn. Bono legde uit dat Afrika de bakermat van de mensheid is en dat wij daar allemaal afstammelingen van zijn.  “Maar eigenlijk wil ik de nadruk leggen op de nationale belangen van landen en het eigenbelang van de mensen. Het gaat om het gevoel dat wij Afrika net zo hard nodig hebben als dat Afrika ons nodig heeft.”

Bono is niet tevreden met de uitkomsten van de conferentie: de toezegging van verdubbeling van de hulp aan Afrika moet ook worden omgezet in daden. De Asahi Shimbun schrijft bezorgd te zijn over de gevolgen van het grote bedrag van de leningen aan de arme gemeenschappen in Afrika. “Afrika's huidige schuldcrisis begon met een daling van de primaire grondstofprijzen. Het is niet duidelijk of de huidige groei duurzaam is en het is dus de vraag of Afrika de (nieuwe) aangekondigde leningen terug kan betalen.”

07:33 Gepost door Sooi | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.