30-12-07

In de groef: U2

bildeHet is onder U2-fans nog altijd onderwerp van discussie: is 'One' het lied dat de populairste band ter wereld gered heeft van de ondergang? Het gerucht gaat dat tijdens de opnames van hun album 'Achtung Baby' een breuk zeer nabij was.

 

Zanger Bono en The Edge wilden met 'Achtung Baby' meer de kant van de dance en elektronica opgaan, terwijl Larry Mullen jr. en Adam Clayton de traditionele koers van de band wilden voortzetten. Toen de band op een gitaarrif van The Edge voor het nummer 'Ultraviolet' verder voortborduurde, kwam 'One' uit de koker.

Het nummer raakte bij alle bandleden de juiste snaar en bepaalde de koers voor 'Achtung Baby'. "One was inderdaad een essentieel nummer voor 'Achtung Baby'. Het was de doorbraak na weken van extreem zware opnamesessies", zei The Edge er jaren later over in een interview met Q Magazine.

Omdat 'One' in Berlijn werd opgenomen een jaar na de val van de Muur, is het nummer volgens velen een metafoor voor de eenwording van Duitsland ('We are one, but we're not the same). Bono ontkent dat overigens. Volgens hem gaat 'One' over "menselijke relaties en hoe moeilijk het is om elkaar te begrijpen, maar we dat toch moeten proberen. Omdat we simpelweg geen keus hebben".

Overigens kregen Bono en The Edge voor de twee albums na 'Achtung Baby' wél hun zin. 'Zooropa' en zeker 'Pop' bevatten de dance- en elektronica-invloeden die het tweetal bij 'Achtung Baby' al voor ogen had. Beide albums vielen commercieel gezien, zeker voor U2-maatstaven, tegen en leverden geen klassieker van het niveau 'One' op.

15:16 Gepost door Sooi | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.